Noms catalans de nens i nenes

Busques un nom català pel teu nadó? Per a molts pares i mares, escollir un nom que reflecteixi la cultura i l'idioma català és essencial. Aquesta llista ofereix una gran varietat, des de noms tradicionals, fins a més moderns; i des de noms populars o de moda, fins a noms poc comuns i originals. Trobaràs opcions antigues, relacionades amb la història catalana, així com aquelles que aporten un toc contemporani.

Primer analitzem els noms catalans més populars actualment i a continuació presentem una llista completa amb tots els noms catalans que hem recopilat. Esperem que us sigui d’ajuda!

Popularitat dels noms catalans

Segons les dades de l'idescat, s'observa una tendència a la baixa en l'ús dels noms tradicionals catalans a Catalunya. Aquesta evolució podria ser indicativa d'una major diversitat en les preferències dels pares a l'hora de triar noms. No obstant això, aquesta tendència també subratlla la necessitat de preservar el patrimoni lingüístic i cultural català a través de la selecció dels noms. Actualment, un 51.4% dels nadons reben noms catalans, una xifra lleugerament inferior als percentatges d'uns 5 anys enrere (58%) i de fa 10 anys (64.7%).

Els noms catalans de nen més populars actualment

Aquests són els noms catalans de gènere masculí més posats a Catalunya durant l'últim any:

  • Nil: El nom de nen català més popular actualment. Curt i de significat vinculat amb el riu i la natura.
  • Marc: Un nom molt popular a Catalunya. Va perdent popularitat, però continua al top 5.
  • Pol: La forma catalana de Paul, derivada del llatí "Paulus", que significa "petit" o "humil".
  • Jan: Una variant de Joan que significa "Déu és misericordiós".
  • Biel: Una variant curta de Gabriel que s'ha fet molt popular a les terres de parla catalana.

Entre els noms de nois catalans també són molt populars Martí, Àlex, Pau, Arnau, Èric i Aran.

Els noms catalans de nena més populars actualment

Aquests són els noms catalans de gènere femení més posats a Catalunya durant l'últim any:

  • Júlia/Julia: Encapçala la llista, però ha vist una lleugera disminució en la seva popularitat en els últims anys.
  • Ona: Un nom curt molt popular vinculat amb la natura.
  • Martina: La versió femenina de Martí, provinent del llatí Martinus, que significa "consagrat a Mart".
  • Mia: Està guanyant popularitat. És una forma curta Maria, que té un origen hebreu i significa "estimada".
  • Emma: Un altre nom curt que, tot i haver disminuït una mica en la seva popularitat, segueix sent una opció comuna.

Entre els noms de noies catalanes també són molt populars Sofía, Aina, Laia, Gala i Maria.

Llista completa de noms catalans

Busca el nom català ideal pel teu fill amb la següent taula interactiva. Aquí podràs triar, remenar i afegir els noms que t'agradin a la teva llista.

Busca noms catalans

Número de lletres:
Resultats per pàgina:
Gèn.
JÚLIA/JULIAF440
NILM425
ONAF414
MARCM398
MARTINAF396
POLM391
JANM386
BIELM373
MIAF372
MARTÍM365
ÀLEX/ÁLEXM356
EMMAF348
PAUM339
SOFÍA/SOFIAF331
AINAF323
ARNAUM302
GALAF288
PAULAF284
LAIAF269
MARIA/MARÍAF267
Del 1 al 20 dels 1833 noms.

LA MEVA LLISTA

Gèn.

Clica al cor dels noms que t'agraden i es guardaran aquí.

Del 0 al 0 dels 0 noms.

Com hem triat els Noms Catalans d’aquest llistat?

La base de dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya ofereix la llista de noms de la població de Catalunya, on podem trobar noms molt diversos i d'orígens molt variats: noms llatins, hebreus, àrabs, xinesos, germànics, etc. Partint d’aquí hem aplicat els següents criteris per poder oferir una llista de noms catalans àmplia.

El nostre objectiu era fer una llista de noms en català que aplegués tant els noms antics i tradicionals com els noms més posats actualment, sense oblidar noms poc comuns o originals. Per això no només ens hem basat en l’origen, sinó que també hem incorporat l’adaptació fonètica, entre altres factors:

1. Origen Lingüístic Hem seleccionat noms que, tot i tenir orígens forans com germànics, llatins o hebreus, s'han integrat profundament en la cultura catalana i avui en dia són àmpliament considerats com a noms catalans. Exemples d'això són “Arnau”, “Neus", "Ferran" i "Sílvia".

2. Història, Cultura i Tradició Catalana Hem inclòs noms que tenen una connexió directa i significativa amb la història, la cultura i les tradicions de Catalunya. Noms com "Mercè", “Eulàlia”, "Narcís" i "Lluís" són exemples que reflecteixen la rica herència cultural del país, estant vinculats amb figures històriques, sants, patrons i tradicions específiques de Catalunya.

3. Formes Catalanes de Noms Comuns En aquesta llista, hem donat prioritat a les formes catalanes de noms comuns. Això es veu en noms en català com "Josep" en lloc de "Jose / Joseph / Yosef" o "Jordi" en comptes de "Jorge / George / Georges / Giorgio".

5. Inspiració en Llocs Geogràfics També hem inclòs els noms inspirats en llocs geogràfics. Per exemple, "Montserrat", "Núria", “Ainet” i "Aran", o “Nil”, “Àfrica” que són noms inspirats tant en la geografia catalana o mundial.

6. Adaptació Fonètica o Ortogràfica Hem considerat també noms que són adaptacions fonètiques o ortogràfiques a la llengua catalana. Per exemple, "Eudald" (adaptació de "Oswald") i "Gerard" (de "Gerald") són adaptacions que reflecteixen com noms d'altres llengües i cultures han estat assimilats i transformats per a formar part de la nomenclatura catalana.

Inspira't amb aquestes llistes

Tots els Noms

Noms Catalans

Noms de Nen

Noms de Nena

Troba el nom que busques amb aquestes llistes de noms catalans: de nen, de nena, originals, curts, ets