Nom: Elna

Origen i significat

Elna, com a nom femení, podria ser una variant catalana d'Helena o Elena, noms amb profundes arrels en la cultura grega. La paraula grega "hēlios", que significa "llum" o "torxa", està vinculada amb el nom, suggerint un simbolisme de brillantor i bellesa. Helena és una figura central en la mitologia grega, la qual, segons la llegenda, va ser la causa de la Guerra de Troia, i la seva història ha estat immortalitzada en nombroses obres d'art i literatura al llarg dels segles.

A Catalunya, el nom Elna pot evocar la ciutat històrica d'Elna, situada a la Catalunya Nord, regió que pertany a França. Aquesta localitat és coneguda per la seva imponent catedral romànica, una de les més antigues i significatives de la regió. La ciutat també té un lloc especial en la història contemporània com a llar de la maternitat d'Elna, on es va donar refugi a dones embarassades que fugien de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial.

La maternitat d'Elna va ser fundada per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz i es va convertir en un símbol de pau i humanitat en temps de guerra. Aquesta institució va ajudar a salvar centenars de vides i va proporcionar un lloc segur on les dones podien donar a llum lluny del conflicte. La història d'Elna com a ciutat d'acollida i la seva maternitat són testimonis del coratge i la compassió humans.

El nom Elna, per tant, podria portar amb si un significat de protecció i esperança, qualitats que es reflecteixen en els valors que la maternitat d'Elna va representar. Aquesta connexió amb un lloc que ha estat refugi i empar per a tantes persones podria dotar el nom d'una especial aura de solidaritat i resistència davant les adversitats. El nom es converteix, d'aquesta manera, en un possible homenatge a la ciutat i a la seva labor humanitària, que ha deixat una empremta indeleble en la història.

Al mateix temps, la sonoritat suau i distintiva del nom Elna pot fer-lo atractiu per a pares que busquen un nom que combini elegància amb simplicitat. La brevetat del nom i la seva clara pronunciació el fan fàcil d'integrar en diversos idiomes i cultures, fet que podria afavorir la seva elecció en un context globalitzat.

En resum, Elna és un nom amb una rica tapisseria de significats. Des de les seves possibles arrels gregues que evoquen la llum i la bellesa fins a la seva identificació amb una ciutat carregada d'història humanitària, Elna pot ser vist com un nom que transmet força, tradició i universalitat. Aquesta polivalència d'associacions el fa idoni per a famílies que valoren tant la cultura clàssica com el compromís amb valors humans universals.

Característiques

  • Gènere: femení
  • Nombre de lletres: 4

Popularitat

Entre la població general de Catalunya

  • Rànquing de popularitat: 669 de 59.142 noms
  • Freqüència: 1.084 persones amb aquest nom
  • Taxa per 1.000 persones: ~ 0,14 persones amb aquest nom

Entre els nadons nascuts a Catalunya el 2022 (últim any disponible)

  • Rànquing de popularitat: 116 de 1.448 noms
  • Freqüència: 84 nadons amb aquest nom
  • Taxa per 1.000 nadons: ~ 1,49 nadons amb aquest nom

Dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya del padró de Catalunya - idescat.cat.

Tendència

Evolució del nombre de nadons amb el nom Elna a Catalunya en els últims anys.

En el cas de noms pocs comuns, no es publiquen dades per preservar la privacitat si hi ha menys de 4 nadons en un any natural.

Compara'l amb altres noms

Elna apareix en aquestes llistes

Noms de nena que comencen amb ENoms catalans de nenaNoms catalans curtsNoms curts de nenaNoms catalansNoms de nenaNoms curts

Altres noms similars

Elena (f)Elina (f)Ela (f)Lena (f)Ena (f)Eliana (f)Melina (f)Celina (f)Eloina (f)Helena (f)